Dekorationspumpa, pumpalyktor och övrig pumpa-dekoration
Vill du slippa karva ut en ny pumpa inför varje Halloween, kanske vill du ha den framme även andrar delar av året? En plastpumpa som godisskål eller en pumpa i keramik (hårdplast) ur vårt sortiment fixar biffen! Lyktorna i utbudet är inte alla säkra för stearinljus, om de inte är det så kommer de med batteridriven ljuskälla. Om du promt vill tillverka en egen lykta av färsk pumpa, så tänker vi inte hindra dig och i så fall kan vi också tillhandahålla kit med pumpakniv.
Övriga produkter som vi tillhandahåller med pumpatema är bland annat: pumpaljus (stearinljus), pumpa-ljusslinga (elektrisk) samt pumpaservetter, tallrikar, muggar och liknande serveringsartiklar. Övriga dekorationsartiklar i halloweenkategorin hittar du under halloweendekorationer.
Jack o lantern - Historien om pumpalyktorna
Jack o lantern är det traditionella namnet på den ikoniska ljuslykta utskuren ur pumpa, som har kommit att bli allt mer populär och förekommande även i Sverige under allhelgonatider. Traditionen med utskurna pumpor (men även rovor och betor) som ljuslyktor kommer ursprungligen från Irland och har genom omvägen via USA, tagit sig tillbaka till Europa och Sverige med besked någon gång i närheten av millennieskiftet. Pumpalyktor har sedan dess kommit att bli en riktigt älskad pumpa-dekoration!
Historien om smeden Jack och hans lykta tar vid under okänt årtal någon gång på 1800-talets början, någonstans på den irländska landsbyggden.
Jack var en besynnerlig och smått elak smed utan skrupler för medkännande och medmänniskor, inte heller hade han något värst goda dryckesvanor. Elakheter och dryckesvanor till trots, så var smeden dock en väldigt slug sådan. När så en dag när skafferiet var tomt på dricka och begäret efter eldvatten stod honom upp till öron, kom han sig för att bjuda i Fan själv till stugan. Djävulen som aldrig är sen med att sluta avtal, avtalade snabbt fram med Jack att han skulle ge honom pengar till dricka, mot det ringa priset av hans själ. Sagt och gjort begav sig smeden genast till värdshuset. Djävulen, som också var en nyfiken Fan, hade förvandlat sig till ett av mynten i smedens ficka för att spionera. Detta visste Jack och fångade Djävulen i myntet genom att binda det runt ett litet kors av silver. Denne blev naturligtvis rosenrasande, men lovade att göra uppskov ett år med betalningen till honom, om bara Jack släppte ut honom. Vilket så också blev fallet.
När sen Storfursten av mörkret efter ett år återvände från Helvetet för att kräva in Jacks själv, så lovade han villigt följa med om bara Djävulen kunde plocka honom en frukt från ett speciellt äppelträd. Innan Djävulen hade hunnit ner från äppelträdet, var Jack snabbt framme och ristade in ett kors i dess stam. För andra gången hade han nu fångat Djävulen och han lät inte honom komma ner före han svurit att aldrig någonsin kräva in Jacks själ.
Åren gick. Jag levde, smidde och söp om vartannat tills så en vacker dag han dog. Elak och girig som han var, nekade Sankte Per honom vid Pärleporten inträde till Himmelen. Även vid helvetets portar blev han avvisad då Djävulen svurit att aldrig ta hans själ i besittning. Djävulen tog en ihålig kålrot, lade i den ett par glödande kolbitar och gav den till Jack att ha som lykta för att söka en utväg till livet efter detta? Jack var nu dömd, att som osalig själ för evigt leta efter frid. Så gick det till när smeden blev Jack of the Lantern - Jack o? lantern. Även om sägnen säger kålrot, så är det pumpalykta som blivit symbolen. En pumpa-dekoration som verkar falla alla i smaken.